PROIECTUL ROBG 402 – FISHNAT
„Pescuitul- oportunitate turistica transfrontaliera/produs si utilizare sustenabila a patrimoniului natural si a resurselor”
Scopul proiectului:
- promovarea pescuitului recreativ transfrontalier ca si atractie turistica, asigurand un impact important asupra turismului dunarean ;
- promovarea patrimoniului cultural tangibil si intangibil si a resurselor naturale;
- stimularea dezvoltarii economice locale in zonele vizate din Romania si Bulgaria prin derularea activitatilor proiectului in legatura cu turismul si serviciile conexe.
Bugetul proiectului :
Proiectul beneficiaza de un buget total de 498.151,73 EU cu o cofinantare din partea UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Implementarea proiectului :
Proiectul reuneste 4 parteneri:
- Fundatia „Natura Vie”Calarasi, in calitate de lider de proiect,
- Asociatia „Se poate”din Rosiori de Vede, jud. Teleorman,
- Asociatia „Clubul de pescuit turistic”din Silistra, Bulgaria,
- Asociatia pentru cooperare si dezvoltare transfrontaliera „Dunarea Dobrogeana” din Silistra, Bulgaria.
Beneficiarii :
Beneficiarii acestui proiect sunt reprezentati de grupurile tinta: agentii de turism, tour-operatori,unitati de cazare si alimentatie publica, companii de transport, obiective culturale si artistice( muzee, teatre) precum si asociatii de pescari, populatie autohtona si nu in ultimul rand – turistii ( beneficiarii finali ).
Durata de implementare a proiectului : 15.09.2018- 14.03.2020
Locul de implementare a proiectului :
Activitatile derulate in cadrul proiectului se adreseaza zonelor tinta transfrontaliere din Romania- judetele Calarasi, Giurgiu, si Teleorman si din Bulgaria- Ruse, Silistra si Veliko Tarnovo.
Implementarea proiectului :
Activitatile principale:
- Elaborarea unui studiu comun romano-bulgar privind destinatia turistica a pescuitului recreativ pe baza inventarierii zonelor de pescuit , inclusiv speciile de pesti , a inventarierii unitatilor de cazare si alimentatie publica existente si a accesibilitatii rutiere.
- Identificarea si realizarea a 3 pachete turistice comune de pescuit de agrement , marca FISHNAT , pe baza studiului comun si a consultarii factorilor locali interesati, din zonele tinta.
- Crearea si difuzarea de materiale informative privind protectia si conservarea mediului inconjurator in timpul pescuitului; producerea si difuzarea de materiale promotionale pentru promovarea pachetelor turistice FISHNAT si a Festivalului FISHNAT.
- Monitorizarea mediului inconjurator vizat de pachetele turistice FISHNAT ,in timpul utilizarii turistice.
- Elaborarea strategiei comune de piata pentru pachetele turistice de pescuit recreativ marca FISHNAT.
- Intalniri informative cu operatorii de turism , asociatiile de pescari si alti factori interesati in scopul promovarii celor 3 pachete turistice.
- Organizarea de ateliere de lucru pentru dezvoltarea comuna a antreprenoriatului pentru populatia autohtona din zonele vizate in domeniul pescuitului turistic recreativ( oportunitati pentru cazare, unitati de alimentatie , locuri de campare , transport turisti si divertisment ).
- Organizarea festivalului FISHNAT – un eveniment considerat un pachet turistic, pe parcursul a 3 zile, cu estimarea a 3000 de participanti,ce va reuni activitati de prezentare a pachetelor turistice , cu organizarea de standuri cu echipamente de pescuit, obiecte artizanale cu specific local, traditii culinare specifice zonelor vizate.
Vor fi organizate expozitii in aer liber si programe artistice cu artisti amatori si profesionisti.
Rezultate asteptate :
- cresterea numarului de turisti in zonele vizate;
- dezvoltarea antreprenoriatului pentru populatia locala in afaceri legate de pescuitul de agrement;
- dezvoltarea economica a zonei transfrontaliere vizate prin crearea de noi locuri de munca si reducerea somajului dezvoltare care va tine cont de conservarea patrimoniului natural si cultural.