Dintre cele 7 zile necesare parcurgerii acestui traseu recomandăm ca turiștii români să petreacă 4 zile în Bulgaria iar turiștilor bulgari să petreacă 4 zile în România.
Localitățile incluse în acest traseu oferă atât locații pentru pescuitul recreațional, cât și obiective turistice aflate în orașe care pot fi descoperite în cadrul unei plimbări. Pentru cei care doresc să se bucure de natură, dar și de facilitățile orașelor, acest traseu este ideal deoarece îmbină perfect ariile rurale cu cele urbane. În acest traseu sunt incluse arii naturale renumite pentru frumusețea lor și vizitate anual de mii de turiști (Comana și Parcul Lipnik). #comana apare frecvent în căutările pe Instagram și sunt etichetate peste 6000 de poze din această localitate. Aproape toate aceste poze prezintă peisaje naturale din localitatea Comana.
Localitatea Comana este una foarte ofertantă pentru turiști. În Comana există 7 obiective turistice. Aici se află Mănăstirea Comana, Mănăstirea Delta Neajlovului, Mausoleul Eroilor de la Comana, Parcul Natural Comana, Delta Neajlovului, Fântâna cu Nuc, Moara de hârtie, Aerodromul Comana, Casa Gellu Naum, Parcul de aventură Comana și locurile de pescuit recreațional de pe Neajlov.
În localitatea Comana sunt 3 unități de cazare: un hotel, o pensiune, un han și un restaurant în care turiștii pot servi masa. Hotelul are 4 stele și o capacitate de 30 de locuri; hanul are o capacitate de aproximativ 15 locuri, iar pensiunea are 3 margarete și o capacitate de 10 locuri.
Parcul Natural Comana este cea mai mare arie protejată din Câmpia Română și este formată din trei păduri. A fost declarată rezervație naturală, în anul 1954, cu scopul de a proteja speciile de flori – ghimpele albastru, lăcrămioarele și bujorul românesc. Turiștii ajunși în Parcul Natural Comana pot opta pentru traseele turistice prin pădure sau pentru plimbări cu barca și pescuit sportiv. Delta Neajlovului reprezintă a doua biodiversitate după Delta Dunării. În acest loc, care poate fi considerat un colț de rai, sunt adăpostite peste 141 specii de păsări și 13 specii de pești. Taxa de pescuit este de 85 ron de persoană /12 h.
Rezervația de bujori din pădurea Comana oferă pretextul perfect pentru a organiza ”Sărbătoarea Bujorului” sau “spectacolul înfloririi bujorului de pădure”. Este un eveniment care dorește să atingă trei obiective: păstrarea tradițiilor, conservarea biodiversității și ocrotirea bujorului românesc.
Parcul de aventură Comana conține un parc de aventură cu trasee destinate copiilor și adulților, tiroliană peste lac, restaurante, locuri în care poate fi admirată fauna și flora, posibilitatea de plimbări cu barca, trasul cu arcul și chiar organizarea de conferințe sau alte evenimente.
Următorul punct din pachetul turistic propus este orașul Giurgiu, ofertant din punct de vedere al numărului de obiective turistice de care turiștii se pot bucura. În Orașul Giurgiu se află 81 de obiective clasificate ca monumente istorice de diferite categorii și la ambele niveluri (național și local). Dintre acestea se remarcă cetatea Giurgiu (secolele al XIV-lea–al XVIII-lea), aflată la vest de Șoseaua Portului, și situl de la „Malu Roșu”, unde au fost găsite două așezări din paleoliticul superior și paleoliticul inferior. Se remarcă, de asemenea, fragmente din zidul cetății turcești (secolul al XVIII-lea), aflate în spatele loturilor de pe strada Dunării și Turnul Ceasornicului (1771) din Piața Unirii, construcție bazată pe un minaret al unei vechi geamii. Alte două monumente istorice de interes național sunt monumente de for public: statuile din secolul al XIX-lea „Diana” (din Piața Gării) și „Apollo Belvedere” din strada Parcului, colț cu strada Călugăreni.
Turiștii pot pescui pe Brațul Ara (la 6 km de Giurgiu) al Dunării: avat, babușcă, biban, caras, clean, crap, morunaș, mreană, plătică, șalău, scobar, somn, știucă. Alte locații de pescuit din zonă sunt Balta Slobozia Ramadan unde se poate pescui șalău, somn, știucă; Balta Bălănoaia, unde se poate pescui crap, caras ; Bălţile Onceşti unde se pot pescui crap, caras, șalău. Toate aceste bălți se găsesc la o distanță de 8 km de Giurgiu. Taxele de pescuit sunt de 30 lei de persoană/12 h.
În Giurgiu sunt 9 unități de cazare: 5 hoteluri, 2 moteluri, o pensiune și un apartament care se închiriază în regim hotelier și 28 de unități de servit masa. Dintre acestea, 4 unități oferă condiții de 3 stele, 4 de 2 stele și unul de o stea (apartamentul) și o capacitate de cazare de până la 150 de locuri. Turiștii pot servi masa în 28 de unități.
Orașul Ruse din Bulgaria are 16 obiective turistice (Parcul Revivalului, Panteonul Renașterii, Parcul Tineretului, Kurting, Muzeul Național de Transport și Comunicații, Monumentul Libertății, Galeria de Artă, Muzeul vieții orașului, Muzeul Zahari Stoyanov, Catedrala Sf. Paul de la Cruce, Palatul lui Prince Batenberg / Muzeul de Istorie Regională, Sexaginta Prista (cetatea), Levente tabia, Centrul de călărie, West Park Prista, Lesopark Lipnik – Ruse) și 74 de unități de cazare.
Următorul punct din pachetul turistic propus este Parcul Lipnik, aflat la 12 km de Ruse, în Bulgaria. Parcul Lipnik se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare. Este considerat cel mai mare parc împădurit din Bulgaria. Scopul său este de parc natural recreativ. În jurul său, pe dealuri, au apărut numeroase vile de vacanţă şi locuinţe permanente, ba chiar firme din Ruse şi-au construit clădiri în vecinătatea lacului. Mai găsim aici multe restaurante, hoteluri, locuri de joacă, facilităţi pentru diverse sporturi, locuri de campare şi o grădină zoologică.
Având toate facilităţile şi tot confortul modern, această zonă este locul preferat de relaxare şi turism pentru mulţi locuitori ai oraşului Ruse și nu numai. Parcul şi lacul Lipnik le oferă acestora, dar şi altor turişti numeroşi care vin aici din diverse zone (chiar şi din alte ţări), spaţii de recreere, odihnă, distracţie, natură destul de bine conservată, cu un lac artificial plin cu diverse specii de peşti. Pescuitul e foarte frecvent, însă este bine ţinut sub control de către autorităţi. Taxa de pescuit este de 3 leva. Pe lac se pot face sporturi cum ar fi caiac – canoe, deoarece este destul de întins ca lungime; înotul este strict interzis. Prin pădurea deasă care acoperă dealul principal al parcului sunt amenajate alei și poteci pentru plimbare, iar pe malul drept al lacului – cel împădurit – se află din loc în loc locuri de campare foarte plăcute, ascunse în pădure însă cu vederi superbe spre lac.
Parcul este accesibil și cu ajutorul un autobuz din Ruse, iar călătoria durează aproximativ 20 de minute.
Pentru a vizita Parcul Lipnik, turiștii pot înnopta în orașul Ruse. Aici se găsesc 74 unități de cazare, așadar peste 1500 locuri de cazare și hoteluri cu condiții de cazare de până la 4 stele, astfel încât turiștii pot găsi o variantă accesibilă și potrivită dorințelor personale. În Ruse există totodată și 10 restaurante și 16 obiective turistice pe care turiștii le pot vizita în centrul urban. Turiștii care nu doresc să înnopteze în Ruse după vizitarea parcului Lipnik o pot face în Nikolovo.
După vizitarea orașului Ruse recomandăm vizitarea localității Ivanovo împreună cu obiectivele turistice din această zonă: Cimitirul Templierilor, Mănăstirea din stâncă „Sfinţii Constantin şi Elena“, oraşul bulgar medieval Cherven, Bisericile din stâncă de la Ivanovo, Peştera Orlova Ciucă, Necropola tracică regală Sveştari și Mănăstirea din stâncă “Sfântul Dimitrie de Basarbov”.
Cimitirul Templierilor – Necropola din epoca creştinătăţii primare se află în imediata apropiere de comuna Nisovo, acolo unde în trecut trecea un drum antic. Se presupune că datează din sec. XVI – XVIII. Pe fiecare piatră funerară are câte o cruce templieră şi inscripţii despre vârsta, starea socială, şi chiar şi despre meseria defunctului. În anul 2008, în timpul săpăturilor arheologice ale necropolei, echipa condusă de renumitul arheolog, profesorul universitar Nicolai Ovciarov şi de docent Bony Pentrunova, a fost descoperit mormântul unei mame cu copil, la care poziţia scheletelor copiază în întregime poziţia Fecioarei Maria cu Pruncul Isus din icoanele creştine. După opinia profesorului Ovciarov, descoperirea este unică, şi până în prezent în Bulgaria nu a mai descoperită o altă similară.
Mănăstirea din stâncă „Sfinţii Constantin şi Elena“ este cea mai mare din bazinul Lomilor. Probabil există încă din secolul IX. Legendele povestesc despre parintele Pavel, care căuta prin zonă zugravi tineri pe care îi adapostea la mănastire unde pictau icoane. Sub îndrumările lui, monahii copiau cărţi şi le trimiteau în ţări îndepărtate pentru proslavirea scripturilor bulgare. Despre truda lui a aflat şi regele Ivan-Asen al Doilea, care a vizitat mănăstirea şi l-a onorat cu titlul de episcop.
Mănăstirea are o biserică şi un rând de chilii. În biserică s-au păstrat părţi din două albii săpate in piatră, care reprezintă resturile unor morminte şi urmele unor fresce medievale.
Mănăstirea se află la o distanţă de două ore de mers de la Nisovo, pe valea râului Mali Lom. De aici se deschide o privelişte măreaţă câtre Parcul Natural Ruse.
Oraşul bulgar medieval Cherven a fost unul dintre cele mai importante centre militare, economice şi bisericeşti din Al Doilea Ţarat Bulgar (sec. XII-XIV). În anul 1235 a devenit reşedinţa Mitropoliei Bulgare Medievale de Cherven.
În timpul săpăturilor arheologice au fost descoperite mai multe edificii: un castel mare, pereţi de cetate, sisteme subterane pentru alimentare cu apă, clădiri publice şi administrative, 13 biserici, o reţea de străzi, locuinţe şi ateliere. Unul dintre turnuri, de trei etaje, s-a păstrat în întregime.
Cetatea este rezervaţie arheologică naţională şi reprezintă un obiectiv turistic foarte popular cu o infrastructură foarte bună.
Bisericile din stâncă de la Ivanovo şi chiliile monahilor de lângă comuna Ivanovo, din regiunea Ruse formează un complex în stâncă “Sfântul Arahanghel Mihail”. A fost întemeiat în anii 20 din secolul XIII-lea de monahul Ioachim, care mai târziu a devenit patriarh. În întreaga perioadă a celui de Al Doilea Ţarat Bulgar mănăstirea a intreţinut legături strânse cu curtea regală de la Târnovo. Însuşi Regele Ivan Acen a fost donatorul mănăstirii. Acest monument unic se deosebeşte de celelalte mănăstiri în stâncă din Bulgaria prin frescele sale bine păstrate, fapt pentru care este inclus de UNESCO în lista patrimoniului mondial cultural.
Peştera Orlova Ciucă se află la o distanta de 28 km de comuna Nisovo, la nord de comuna Pepelina, în defileul stâncos al râului Cerni Lom. Numele ei provine din stâncile în forma de cunună de deasupra intrării peşterii. În trecutul apropiat pe această cunună traiau vulturii. Lungimea totala a galeriilor este de peste 13 500 km. După lungimea galeriilor ocupa locul doi din Bulgaria. Impresionează prin frumuseţea deosebită a formaţiilor sale. În peştera trăiesc peste 10 000 de lilieci din speciile liliac comun mic, si liliacul mare si mic cu potcoavă.
În anul 1962 peştera a fost declarată monument al naturii.
Mănăstirea din stâncă “Sfântul Dimitrie de Basarabov” se află în valea râului Rusenski Lom, în apropierea satul Basarbovo, la 23 km de Nisovo. Primele marturisi istorice desopre existenţa mănăstirii datează din secolul al XV-lea. Cel mai însemnat lociutor al lui şi veşnicul Stareţ al mănăstirii este Sfântul Dimitrie de Basarabov. La mănăstire se pastrează o particică din sfintele moaste ale Sfântului care a întemeiat mănăstirea. Mănăstirea de la Basarabov este singura mănăstire din stâncă din Bulgaria care funcţionează.
Necropola tracică regală Sveştari a fost descoperită în anul 1982, în timpul săpăturilor efectuate la Movila nr. 7 ce face parte din Necropola de est a rezervaţiei arheologico-istorice “Sborianovo”. A fost construită în primul sfert al secolului al III -lea î. de Hr. şi reprezintă un monument unic al ahitecturii necropolelor tracice.
Datorita arhitecturii sale remarcabile şi a frumuseţii artistice Necropola de la Sveştari este inclusă din anul 1985 în lista UNESCO pentru patrimoniul cultural mondial.
În ultimii ani în movilele din jurul Movilei Mari Sveştari au fost descoperite şi alte necropole săpate în pământ.
Un alt loc în care se poate pescui în apropiere de Ruse este Balta Shtraklevo. Aceasta se află la aproximativ 17 km de Ruse, taxa de pescuit fiind de 12-15 leva. Această baltă reprezintă locul ideal în care turiștii își pot petrece ultima zi din sejurul de 7 zile. Aici se pot odihni și reculege la o partidă de pescuit după ce au vizitat toate obiectivele din celelalte localități. Înainte sau după ce turiștii au pescuit pe Balta Shtraklevo, turiștii pot înnopta în Ruse, beneficiind de unitățile de cazare și de servit masa menționate în paragraful anterior.
Este necesar ca acest pachet să fie promovat în perioadele în care nu este declarată perioada de prohibiție, pentru ca pasionații de pescuit să se poată bucura de activitățile specifice, fără constrângerile legale. Astfel, pachetul turistic nu va fi promovat în intervalul 26 aprilie – 9 iunie inclusiv.