Lacul Lazar, Alexandria, Turnu Măgurele, Nikopol, barajul Alexander Stamboliiski, Veliko Târnovo și baraj Yovkovtsi

Acest pachet turistic se adresează tuturor pasionaților de pescuit, dar este mai potrivit unor grupuri turistice – familiilor, seniorilor sau tinerilor, organizați fie în mod informal, fie în cadrul unor activități de grup de tipul team building-urilor pentru companii sau alte organizații.

Acest traseu este recomandat pentru un sejur de 7 zile. Recomandăm trecerea frontierei cu bacul pe la Turnu Măgurele-Nikopol. Este un traseu potrivit atât pentru pasionații de pescuit, cât și pentru turiștii care doresc o experiență completă (îmbinarea obiectivelor turistice cu pasiunea pentru pescuit). Pasionații de pescuit se pot bucura de o experiență completă dacă fac o oprire la Turnu Măgurele sau la Nikopol pentru a pescui și în Dunăre. Pentru pasionații de pescuit, acest traseu poate fi scurtat prin eliminarea localităților Zimnicea și Veliko Târnovo și astfel pot petrece mai mult timp pe balta Suhaia sau la Barajul Alexander Stramboliiski. Acest traseu poate fi ideal pentru familiile cu copii deoarece în localitățile incluse sunt disponibile multiple facilități. Traseul poate fi prelungit prin adăugarea unei vizite la barajul Yovkovtsi.

Pachetul turistic propus pornește din apropierea orașului Alexandria, lacul Lazăr. Turiștii pot pescui în balta Lazăr, situată la o distanță de 7 km față de Alexandria în localitatea Poroschia din județul Teleorman, pentru taxa de 50 lei de persoană pentru 12 h sau 100 lei 24 h. Se poate pescui Caras, Cten, Crap, Știucă, Șalău și Somn. Turiștii pot înnopta în Alexandria unde există 3 hoteluri, o pensiune și un han.

Turiștii care doresc să facă încă o oprire pentru a pescui în drum spre Turnu Măgurele se pot opri în localitatea Izvoarele. Aici există 2 lacuri separate de un baraj: Izvoarele barajul 1 și Izvoarele barajul 2. Aceste lacuri se află la aproximativ 1.5 km de localitatea Izvoarele. Aici se poate pescui caras, crap, fitofag, novac, oblete, biban și babușcă în schimbul unei taxe de 12 lei. Drumul de acces este unul agricol (de pământ printre terenurile agricole) și devine impracticabil la fiecare ploaie.

Următoarea destinație propusă în pachet este orașul Turnu Măgurele. Orașul reprezintă un punct de interes pentru turiști prin intermediul obiectivelor turistice pe care aceștia le pot vizita. Au fost identificate 14 obiective turistice, printre care amintim Ruinele Cetății Romane Turris, Turnul cu apă, Biserica Sfântul Haralambie, Parcul Central, etc. Dacă turiștii doresc să înnopteze în cadrul orașului, aceștia pot alege între două unități de cazare (un hotel și o pensiune) și cinci unități de servire a mesei. Hotelul are o capacitate de cazare de 159 de locuri și 3 stele, iar casa are o capacitate de cazare de 4 locuri și baie comună.

În Turnu Măgurele se va face și trecerea către Bulgaria, în localitatea Nikopol, unde turiștii vor finaliza obiectivele din pachetul turistic propus. Turiștii vor trebui să treacă Dunărea cu bacul. Taxa de trecere pentru pasager este de 1,5 eur, pentru copiii cu vârsta sub 6 ani este gratis, iar pentru un autoturism este de 11 eur.

Turiștii care nu vor să înnopteze în Turnu Măgurele o pot face în Nikopol unde există o pensiune și un hotel sau la o pensiune situată la 8 km de Nikopol, așadar cu peste 50 de locuri de cazare disponibile. În Nikopol pot alege să rămână pentru a vizita obiectivele turistice din oraș sau pot merge la pescuit la barajul Alexander Stamboliiski. Cei decid să viziteze orașul Nikopol pot opta pentru oricare dintre următoarele obiective: Monumentul Victoriei din Nikopol, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Fântâna Eliya, Casa Smolyanovi, Biserica „Sfântul Ștefan” sau Biserica „Sf. Petru și Pavel”.

Dintre cele 7 zile necesare parcurgerii acestui traseu recomandăm ca turiștii români să petreacă 4 zile în Bulgaria iar turiștilor bulgari să petreacă 4 zile în România.

Propunerea acestui pachet turistic este acela de a vizita și barajul Alexander Stamboliiski. Barajul oferă posibilitatea pentru odihnă scurtă sau una mai lungă cu practicarea pescuitului – crap, biban, somn, șalău, canotaj și bărci cu vele, surfing și schi nautic. Cei care sunt pasionați de pescuit și doresc să fie în apropierea lacului pot înnopta la Gorsko Kalugerovo (în apropierea lacului) unde sunt 3 hoteluri și o pensiune, având condiții de 2 sau 3 stele și aproximativ 100 de locuri de cazare pentru turiști (în total).

Cei care sunt interesați și de obiectivele turistice din zonă și de patrimoniul cultural pot înnopta în orașul Veliko Târnovo, unul dintre cele mai vizitate orașe din Bulgaria.

Orașul Veliko Târnovo, alături de împrejurimile sale este un oraș preferat de turiști, datorită încărcăturii istorice. Turiștii au ocazia să viziteze diferite monumente, incluzând muzee, biserici, fortărețe sau monumente simbol, reprezentative pentru oraș și district. Turiștii au la dispoziție o ofertă de cazare de 115 unități (hoteluri, pensiuni, case), cu o capacitate de cazare de peste 4000 de persoane, și 80 de unități de servit masa. Au fost identificate 37 de obiective turistice din care turiștii pot alege, ceea ce se potrivește intereselor proprii. Aceștia pot alege să viziteze puncte de interes pentru cei pasionați de natură, precum Parcul Marno pole sau dealul Trapezitsa, monumente istorice (cetatea Trapezitsa), muzee, galerii de artă (Casa-muzeu Petko Slaveikov, Casa cu maimuța, Galerie Mateja, Muzeul Arheologic etc.), biserici și mănăstiri (Biserica Sf. Spas, Manastirea Arbanassi Nikola) și multe alte obiective turistice.

Orașul Veliko Târnovo este este cea mai cunoscută localitate dintre cele incluse în pachetele turistice. Acest aspect este dovedit și de cele aproximativ 70000 de poze tăguite pe Instragram cu #velikotarnovo care prezintă orașul într-un mod inedit care nu poate fi regăsit în broșurile turistice clasice. 

În apropierea orașului Veliko Târnovo se găsește râul Yantra, unde turiștii pot pescui crap, caras, cteno, novac, șalău și alte specii de pești. Pentru pescuitul în apele curgătoare de pe teritoriul bulgar, turiștii vor fi nevoiți să țină cont de prevederile autorităților statului cu privire la efectuare activităților piscicole.

Pachetul propus se încheie cu barajul Yovkovtsi. Acesta este construit la 5 km de orașul Elena, pe râul Veselina „Yovkovtsi”. Barajul Yovkovtsi este unul dintre cele mai mari și cele mai pitorești lacuri din Bulgaria. În acest lac se găsesc mai mult de 10 de specii de pești. Lacul este potrivit pentru pescuitul de agrement, iar taxa de pescuit este de 12-15 leva/12 h.

 În apele sale înoată crap, coregon, știucă, roșioară, crap de argint, crap de iarbă, biban, somn și altele. Pescarii trebuie să citească semnele care indică zonele permise și trebuie să aibă un bilet, în caz contrar amenda este de 500 leva. Pescuitul este permis numai în anumite locuri. Majoritatea drumurilor către baraj sunt drumuri rurale și forestiere. În localitatea Elena există 15 unități de cazare, oferind peste 500 locuri de cazare (în total) și cu servicii diversificare: fie în regim hotelier, de pensiune, cazare la căsuțe sau bungalouri. Majoritatea unităților de cazare în regim hotelier sunt hoteluri familiale. Turiștii au la dispoziție în Elena 7 unități de servit masa din care pot alege.

 Este necesar ca acest pachet să fie promovat în perioadele în care nu este declarată perioada de prohibiție, pentru ca pasionații de pescuit să se poată bucura de activitățile specifice, fără constrângerile legale. Astfel, pachetul turistic nu va fi promovat în intervalul 26 aprilie – 9 iunie inclusiv.